Samråd för presentation av generalplansskiss och utkast till miljörapport

Mellan den 19 maj och 30 juni 2025 ordnar projekt Sunnanvind samråd för presentation av generalplansskiss och utkast till miljörapport. Samrådets publika presentationstillfällen ordnas den 19 maj och den 21 maj.

Vid samrådet presenteras ett generalplansutkast samt utkast till miljörapport för etablering av havsbaserad vindkraft på Ålands norra havsområden. 

 

Samråd ordnas för att närboende, allmänhet, myndigheter och andra berörda aktörer ska kunna föra fram sina synpunkter, önskemål om förändringar och förslag på anpassningar av projektet, så att dessa kan inkluderas, värderas och beaktas i beslutsfattandet. 

 

Publikt samråd 19 maj

Plats: Självstyrelsegården, Strandgatan 37, i lagtingets auditorium Sälskär.
Tid: Kl 18:00 - 21:00.
Delta digitalt: Samråd 19 maj 2025 - länk till Teamsmöte

 

Publikt samråd 21 maj

Plats: Självstyrelsegården, Strandgatan 37, i lagtingets auditorium Sälskär.
Tid: Kl 18:00 - 21:00.
Delta digitalt: Samråd 21 maj - länk till Teamsmöte

OBSERVERA:

  • På grund av pågående ombyggnation av Självstyrelsegården hänvisas deltagare till den tillfälliga huvudingången till lagtinget från söder som nås från Strandgatan via spång (sydvästra hörnet av lagtinget där non-violence skulpturen står).
  • Besökare med funktionsvariation som inte kan använda spången hänvisas till den östra entrén vid landskapets parkering mot Slemmern. Entrén har hiss så även besökare med svårighet att gå eller liknande funktionsvariation tillgodoses.
  • De som vill ställa frågor under presentationen ombes delta på plats.
  • Lokalen har plats för 100 personer, så det är fördelaktigt att komma tidigt för att säkra en sittplats.  

 

Ta del av samråden i efterhand

Samrådsmötena spelas in och protokollförs. Intresserade som inte kan delta i någondera av samrådsmötena, kan i efterhand se inspelningen på landskapsregeringens YouTube-kanal.

Bakgrund 

Projekt Sunnanvinds uppgift är att möjliggöra etableringen av storskalig havsbaserad vindkraft på Ålands norra havsområden, för att inbringa största möjliga samhällsnytta till Åland. För att uppnå de målsättningar som landskapsregeringen har för etablering av storskalig havsbaserad vindkraft, har ett generalplansutkast och ett utkast på miljörapport utvecklats för samtliga kommuner med allmänna vattenområden inom vilken etablering kan ske. 

Landskapsregeringen har anlitat WSP Sverige AB som konsult för miljöbedömnings- och planläggningsuppdraget. Arbetet som genomförts, har varit en iterativ process med målet att samla in information och synpunkter för att framarbeta bästa möjliga kunskapsunderlag. Utgångspunkten för de utredningar som genomförts under planläggnings- och miljöbedömningsprocessen är det planläggningsområde som definierats till avgränsningssamrådet. Området har under miljöbedömningsarbetet avgränsats utifrån de resultat och bedömningar av effekter som uppförande av vindkraftverk kan medföra. 

Samrådsunderlag

Underlaget som presenteras vid samrådsmötena är:

  • Generalplansutkast
  • Utkast till miljörapport
  • Relevanta underlagsutredningar

Samtliga dokument kommer att vara nedladdningsbara nedan senast vid samrådsstart 19 maj 2025.

Bilaga 3. TILLGÄNGLIG INOM KORT

Bilaga 7. TILLGÄNGLIG INOM KORT
Bilaga 8. TILLGÄNGLIG INOM KORT

Instruktioner för att lämna in synpunkter 

Landskapsregeringen ber myndigheter, kommuner, sakägare och intressenter att framföra sina eventuella synpunkter på samrådsdokumentet. De inlämnade synpunkterna är viktiga för det fortsatta planläggningsarbetet. 

Utlåtanden med synpunkter lämnas skriftligen till registraturen vid Ålands landskapsregering med hänvisning till diarienummer ÅLR 2021/3156 i ärenderaden, senast den 30.06.2025.

Synpunkter kan inlämnas elektroniskt per e-post:
registrator@regeringen.ax

Alternativt per post till:  

Ålands landskapsregering 
Registrator 
PB 1060 
AX-22111 MARIEHAMN

Ett formulär för synpunkter finns att ladda ner nedan. Synpunkter kan även inlämnas i fritt format. Bilagor bör bifogas separat. 

 

Nedladdningsbart formulär